Egyéb

“A legjobb hitoktatás a tanúságtévő élet” – Vendégünk: Katona Attila

2017 szeptemberében induló sorozatunkban egyházmegyénk katekétáit szeretnénk bemutatni, akik személyes írásukon keresztül mesélnek arról, mit is jelent számukra hitoktatónak lenni. Következő vendégünk Katona Attila pusztaszeri hitoktató volt, aki eddigi hitoktatási helyei mellett mesélt arról is, hogy szerinte milyen a legjobb hitoktatás.

Katona Attila vagyok, hitoktató és lelkipásztori munkatárs. A hitoktatást 2001-ben kezdtem Hódmezővásárhelyen, 2002 óta élek a csengelei plébánián feleségemmel (aki szintén katekéta) és négy lányunkkal. 2016-ig Csengelén és Pusztaszeren tanítottam hittant és vezettem  a csengelei plébániahivatalt. Jelenleg Pusztaszeren tanítok, s mellette a kisteleki plébánián dolgozom, mint irodista. Mivel a munkám igen sokrétű, ezért nem csupán iskolás gyermekekkel foglalkozom, hanem minden korosztállyal, óvodásoktól az idősekig. Pál apostollal együtt én is igyekszem mindenkinek mindene lenni: az óvodásnak biztonsága, az iskolásnak tanítója, a szülőknek segítője, a gyászolóknak vigasztalója, a közösségnek szolgálója. Családos vagyok, ezért folyamatosan figyelmeztetem magam, hogy mindezeket nem csak az egyházközségben kell megtennem, hanem saját családomban is.

Az iskolai hittan órákon tanár vagyok, aki ismeretet szeretne átadni a tanulóknak. Az iskolai kereteken kívül katekéta vagyok, aki szívesen szervez különböző programokat (találkozókat, családnapokat, kirándulásokat, zarándoklatokat) a faluközösség minden tagjának.

Úgy vélem a legjobb hitoktatás a tanúságtévő élet. Ez nálam azt jelenti, hogy az erényeimet nem fitogtatom és gyengeségeimet nem feltétlenül palástolom mások előtt, én ezekkel együtt bízom magam Istenre.

Katekéta jelmondatom:

?Mindenkor legyetek készen arra, hogy válaszolni tudjatok mindenkinek, aki a bennetek lévő reménység okát kérdezi tőletek.? (1Pét 3,15)

 

Katona Attila

Share