Egyéb

Konferencia az örömmel evangelizáló Egyházról

Via Ecclesiae címmel rendeztünk Ferenc Pápa Evangelii Gaudium enciklikája kiadásának 10. évfordulójára konferenciát a Gál Ferenc Egyetemen 2023. november 22-én. Ferenc pápa aktivitásából kiemelkedik az evangélium öröméről írt apostoli levél, mert ez a Szentatya pápaságának programbeszéde is.

A konferencia Michael Wallace Banach nuncius atya nyitó előadásával kezdődött, aki az enciklika fő tartalmát és jelentőségét tárta fel. Kisnémet Fülöp bencés testvér a Latin-Amerikai laboratóriumba adott betekintést, majd Dr. Janka Ferenc atya az öröm mivoltába tartott bevezetést multidiszciplináris módon. Ubaldo Montisci, a Pápai Szalézi Egyetem tanára tartott egy remek és humoros előadást a kérügmáról, amelyet a spanyolországi Sergio Pérez Baena összefoglalója követett az enciklika hatásáról. A délután folyamán Dr. Keszeli Sándor tartott felrázó hatású beszédet a missziós lelkiségről, melyet Bakó László könnyed és radikális előadása követett a megtérő lelkipásztorkodásról, végül Dr. Gájer László prófétai beszéde zárta a konferencia előadásait a magyar egyház előtt álló útról az Evangelii Gaudium megvalósítása kapcsán. Az előadások olasz és magyar nyelven hangzottak el, melyeket Frivaldszky Márk és Fekete Mária tolmácsolásában követett a hallgatóság.

A konferencia után a Dómban együtt tartott szentmisét a nuncius atya, a három részre szakadt régi egyházmegye püspökeivel: Pál József-Csaba temesvári, Fazekas Ferenc szabadkai megyéspüspökkel, és a házigazda Dr. Kiss-Rigó László Szeged-Csanádi megyéspüspökkel, amelynek végén a szentmise részvevőivel egyenként kezet fogva búcsúzott.

A konferenciáról részletesen beszámolt a Magyar Kurír, mely Dr. Gájer László előadását külön is leközölte. A cikk megjelent az egyházmegye honlapján is. A Délmagyar két fotógalériában számolt be, a SzegedMa pedig egy rövid cikkel.

 

Szerző: Gyuris Gellért

 

Share