Egyéb

Online szakmai délutánt tartottunk

A Szeged-Csanádi Egyházmegye Kateketikai Intézete 2023. november 7-én, kedden 18 órakor Online Szakmai Műhelyt szervezett az óvodai hitoktatás módszertanával kapcsolatban. Az alkalomhoz 40 fő kapcsolódott online az egyházmegye katekétái közül.

A résztvevők három óvodai foglalkozást nézhettek meg felvételről előzetesen; a megtekintett videófelvételekre kérdésekkel, megjegyzésekkel reflektáltak, a foglalkozást tartó katekéták pedig ezekre az észrevételekre is reagáltak a műhely során. Aranyi Erzsébet, Gyekiczki István Győzőné, valamint Kunstárné Máriaföldy Erzsébet Márta katekétáink nagy alázattal fogadták a feladatot, hogy bemutató foglalkozásaikról videót készítsenek, és a katekétáknak közre adják. A három katekéta a különböző adottságaiból és eszköztárukból adódóan három markánsan eltérő foglakozást állított össze. A szakmai műhely során bemutatták a csoportjaikat, kitértek a módszertani gazdagságra és az életkori sajátosságokra is, jól ismerve a korosztály állította kihívásokat. A beszámolóikból kiérződött a magas fokú szakmai igényesség és a készség arra, hogy a tapasztalataikat közre is adják. A részveőknek felajánlották az általuk használt segédanyagokat, imafüzeteket, énekes gyűjteményeket is. Bemutattak olyan kiadványokat is, amelyeket szívesen használnak fel a hittan foglalkozásokon.
A legfőbb üzenet is elhangzott: a módszereket folyamatosan tanulni kell, mások ötleteiből is érdemes meríteni, mindig rugalmasnak kell lenni, és a gyerekekhez kapcsolódni kell, minden tekintetben, kreatívan, ahogyan csak lehet.

Szerző: Szűcs Klára

Share