Egyéb

Bibliai kóstolót tartottunk

A Szeged-Csanádi Egyházmegye tizenhat katekétájának részvételével zajlott a ?Bibliai-kóstoló? workshop a Szeged-Alsóvárosi ferences kolostorban 2023. október 28-án. A foglalkozást Sipos Edit hittan-történelem szakos tanár, Franz Kett-pedagógus, a Pécsi Egyházmegye szakembere vezette.

Kárpáti Kázmér OFM, Szeged-Alsóvárosi plébános fogadta a kostoló résztvevőit, majd bemutatta a kolostor fűszerkertjét, ahol a résztvevők számos bibliai növényt láthattak, a teljesség igénye nélkül megtalálható volt: jujuba, rozmaring, füge, levendula, édeskömény, kapor, citrom- és kakukkfű. A program célja az volt, hogy a résztvevők megismerjék a ?Bibliai-kóstoló? szervezésének módját, és majd maguk is szervezzenek hasonló alkalmakat. A résztvevők megismerhették egy hasonló kóstoló szervezésének és lebonyolításának lépéseit, tartalmát, módszereit, eszköztárát.

A kóstolón a régészeti kutatások, vagy a Szentírás alapján ismert, Jézus korában fogyasztott ételeket mutattak be. A recepteket úgy állították össze, hogy ne csak felnőttekkel, de gyerekekkel is kivitelezhető legyen a foglalkozás. A kutatások szerint az ókori emberek étkezési szokásai nagyon eltértek a mienktől. Nem volt ekkora bőség, gyakran főzés nélkül, nyersen fogyasztották az ételeket, étkezésüket jobban meghatározták az évszakok. Húst alig ettek, csak a gazdagabbak fogyasztottak ünnepi alkalmakon. 

Sipos Edit a hozzávalókat megismertetve, megtapintva, szagolva, ízlelve végigvezette a résztvevőket az elkészítés folyamatain, miközben ismertette az akkori lehetőségeket és adottságokat, és meg is kóstolták az elkészült ételeket. Az asztalon láthattak lencsét, babot, hagymaféléket, fűszernövényeket és tejtermékeket. Gyümölcsből az ókorban kevesebbet fogyasztottak, mint gondolnánk, de azért szerepelt a workshopon alma, körte, citrusfélék, füge, szilva, datolya is. Hús nem volt ezen az asztalon, jelezve, hogy az akkori emberek étlapján ez ritkaság volt.

Az eseményről a Magyar Kurír is tudósított, amely itt olvasható.

Szerző: Vargáné Bögi Veronika
Fotó: Kispéter Gábor

Share