Egyéb

Isten lábainál szenvedéllyel

Nyári lelkigyakorlat a személyes imáról katekéták számára

 

Személyes imáról szóló lelkigyakorlaton vettünk részt a az egyházmegye 35 katekétájával 2023. augusztus 17?18. között a Zöldfás Lelkigyakorlatos Házban. A lelkigyakorlat címe a készülés idején született: ?Isten lábainál? és az eredmény valóban ez is volt.

Az előadók most nem papok, vagy szerzetesek voltak, hanem a Kecskeméti Imádság Háza három civil szolgálója: Frici, Domi és Verus. Megszólító, amikor olyanok beszélnek az imaéletükről, akik egészen hasonlóak hozzánk és hasonló életritmusban élnek családban, gyerekeket nevelve, szolgálatban az egyházban.

A lelkigyakorlat témái az Istenkép tisztításával kezdődtek: ha imádkozni akarunk, akkor az első, hogy rá nézzünk, Frici pedig magával ragadóan mutatta be Isten szépségét. Isten szépsége többek számára volt új, reveláció, ahogy mondták: ?mindent vitt?. A második, hogy önmagunkra nézzük: ki vagyok én, aki Isten elé merek állni. Mindkét témát úgy fejeztük be, hogy rákérdeztünk Istennél, hogy mi az, amit róla, ill. magunkról hiszünk vagy gondolunk, de nem igaz és mi helyette az igazság. Ezután az imádság helyével foglalkoztunk, melyet kertként látunk az Énekek Énekében, ahol nem azt a kérdést tesszük fel, hogy ?jó, de ennek mi a haszna??, hanem csak gyönyörködünk. Többen megjegyeztük, hogy a kert kijelölése, ápolása milyen nagyszerű tanítást adott a számukra. A lelkigyakorlat további részében imádságokat tanultunk: imádságot az Igével (pl. ARK-ima [egyetérteni, mutass többet, beleállni], TRUST-ima [köszönöm, uralkodj bennem, használj engem, erősíts engem, taníts engem]) és nagyszerű élmény volt szabad dallam alapján együtt zsoltározni, ahogy később nyelveken énekelve imádkozni zsoltárokat vagy az apostoli imákat. A lelkigyakorlat befejező témája a közbenjárás volt, és végül arra hívtak az előadók, hogy imádkozzunk együtt Magyarország összes katekétájáért és katekézisben résztvevő gyermekekért, és ebben az imában az összes ?tanult? imát bevetettük a futótűz imával együtt.

A lelkigyakorlat elején még viccelődtünk azon ? egy sajtóhiba kapcsán ? hogy szeszélyes imákról lesz a lelkigyakorlaton szó, de végül egyre inkább azt láttuk, hogy a bennünket szenvedélyesen szerető Istenről tett nekünk szenvedélyes tanúságot három társunk és egészen szenvedélyes imára tanítottak bennünket.

Szerző: Gyuris Gellért

Share