Egyéb

“Ezek a mai fiatalok!” ? továbbképzés a Szeged-Csanádi Egyházmegyében

A Szeged-Csanádi Egyházmegye Kateketikai Intézetének szervezésében valósult meg 2022. november 19-én, szombaton a hagyományosnak mondható katekéta továbbképzés Békés megyei alkalma. A szakmai alkalomnak alapvető célja volt találkozni és megerősödni a katekéta hivatásban, mindemellett pedig újabb, naprakész szakmai tudáshoz jutni.
A program mottója ? ?Aranyalma, ezüsttálcán, ilyen a szó kellő időben kimondva? (Példabeszédek 25, 11) adta a témát, amelyet a meghívott vendég előadók fejtettek ki részletekbe menően. A nap programjában délelőtt a szegedi Gyermek és Ifjúságpszichiátria munkatársai, Dr. Dochnal Roberta gyermekpszichiáter és Komáromi Katalin mentálhigiénés szakember a prevenció és a korai felismerés lehetőségét hangsúlyozva beszéltek a bullyingról, egyben rávilágítottak a katekéta szerepére a megtartó közösség formálásának hangsúlyozásával.  Előadásuk fennmaradó részében a jelenlévők által hozott eseteken keresztül pedig azt vizsgálták, hogy milyen lehetőségeink vannak a közösségekben.
Délután Árki Kristóf kommunikációs szakember, a Magyar Kurír munkatársa: A fiatalok nyelve, avagy értsünk szót! címmel mutatta be a legfiatalabb nemzedék médiahasználati szokásait és kommunikálási módját. Gyakorlati feladatokon keresztül motiválta a jelenlévőket a fiatalok nyelvén való kommunikálásra.
A békéscsabai Savio Szent Domonkos Katolikus Általános Iskolában megvalósított továbbképzésen közel 50 katekéta vett részt, míg az egyházmegye további közel 100 katekétája a tavaszi alkalmon, Szegeden vehet majd részt ugyanezeken az előadásokon.

Szerző: Vargáné Bögi Veronika

Share