Egyéb

Megkezdtük a 2021/2022-es tanévet

Tanévnyitó napot szerveztek a Kateketikai Iroda munkatársai a Szeged-Csanádi Egyházmegye katekétái számára az orosházi Petőfi Művelődési Központban.

A napindító imádság után a résztvevők előadást hallhattak az iroda munkatársai felé mutatott visszajelzések fontosságáról – amely azért kiemelten fontos, mivel csak így derülhet ki, hogy kinek milyen támogatásra van szüksége. Szóba kerültek a digitális oktatás tapasztalatai, illetve annak nehézségei is: az ilyen fajta tanítás személytelensége, és az, hogy sajnos nem minden gyerekhez jut el a hitoktató, de mégis törekedni kell a lehető legtöbbet megtenni a tanulókkal való kapcsolat kiépítésére. Az is szóba került, hogy a digitális fejlődést nem lehet “megúszni”, mindenkinek saját felelőssége a folyamatos tanulás, időt, energiát kell ráfordítani, csak ez lehet az útja az előrelépésnek.

A pandémia idején igazi kihívást leginkább a közösségi alkalmak szervezése jelentett, akár gyermekcsoportban, akár munkatársi- vagy plébániai szinten is. Komoly feladat ebben a nehezített közegben, hogy erre még nagyobb hangsúlyt fektessenek a jövőben, akár digitális, akár jelenléti oktatásban kell részt venni a hitoktatóknak. Kaptak segítséget a katekéták ahhoz is, hogy mire érdemes odafigyelni a tanév megtervezésénél. Alkalom nyílt közös gondolkodásra is a prekatekézis időszerűségéről, és hallhattak egy olyan kezdeményezésről is, amelyet a Katketikai Iroda szervezett: tapasztalt, kreatív és vállalkozó szellemű hitoktatókból egy ?Hitébresztő műhelyt? hoztak létre, akiknek tagjai ötletadó óravázlatokat dolgoznak ki segítségképpen a prekatekézis alkalmazására.

Tájékoztatást kaptak a katekéták arról is, hogy a tanév során milyen témában tervez az Iroda továbbképzéseket és szakmai délutánokat. Az előzetes felmérések alapján a sajátos nevelési igényű tanulókkal (SNI) való bánásmód, a digitális oktatás módszertana, a gender ideológiák keresztény szemmel történő megítélése, illetve a prekatekézis alkalmazásának lehetőségei érdekelték legjobban a hitoktatókat. Ezekre a problémákra keresnek majd válaszokat a tanév továbbképzései.

Az előadás utáni Információs blokkban hallhattak a részvevők a tanév aktuális adminisztrációs feladatairól, és részt vehettek a kötelező baleset- és tűzvédelmi oktatáson is. Ebéd után az érdeklődők megtekinthették az ?Az élet kenyere? című kiállítást a Nagy Gyula Területi Múzeumhoz tartozó Városi Képtárban, míg aki lelki programra vágyott, az az Aleksza János és Tapodi Krisztián papnövendékek által vezetett szentségimádáson vehetett részt, és ekkor volt lehetőség arra is, hogy a hitoktatók szentgyónást végezzenek.

Az évindító találkozónkat záró Veni Sancte szentmisén a Szentlélek segítségét kérték a résztvevők a következő tanév kihívásainak és feladatainak a megoldásához.

Írta: Szűcs Klára
Fotó: Tapodi Krisztián, Rezsabekné Ördögh Szilvia, Kónya Mihály

Veni-Sancte-2021_01

kép 1 / 27

Írta: Szűcs Klára

Share