Egyéb

Jöjj, Szentlélek! – Bérmálkozók Lelki Napja 2024

A Szeged-Felsővárosi Szent Miklós Plébánia felkérésére lelki napot tartottunk 2024. március 2-án, szombaton az idén bérmálkozó fiatalok számára a plébánia Kultúrházában, melyet a plébánia megnyitott minden érdeklődő felkészülő csoport felé és így mintegy száz fiatal vett részt a „Ki a Szentlélek? Mi az az ifiközi?” témájú lelki napon.

A kezdő dicsőítő dalok után nagy zsivaj alakult ki a dugig megtelt Kultúrházban, amikor elstartolt az ismerkedő játék. A fiatalok – zömmel 15–16 évesek, de akadt köztük 13, ill. 18 éves is – nem csak a helyi plébániáról érkeztek, hanem Szeged más plébániájáról is, továbbá Csongrád, Szentes, Gyomaendrőd, Gerendás, Kevermes, Domaszék, Algyő, Szőreg, Zsombó, Ásotthalom is képviseltette magát jelentős számban. Az első témát – Ki a Szentlélek? – Noé Benedek körvonalazta meg és a „Legyen Ön is milliomos!” kvízjáték telefonos és játékmesteres segítségéhez hasonlította a tanítványok és egyben a mi helyzetünket is, amikor a Szentlélek vezetésére szorulunk. Majd Jung-Bálint Kamilla tett egyszerű nyelven tanúságot arról, hogyan volt bérmálkozó és hogyan vált élővé a Szentlélekkel való kapcsolata. Mindketten fiatalok és arra bátorítottak, hogy legyünk nyitottak a Lélekre. Majd a témát kiscsoportos feldolgozással folytattuk, bár okozott némi kihívást a nagy létszám – némely csoportok kiszorultak a házból és a plébániára kellett átmenjenek: ismerkedés után játszottunk egy pingpong labdás játékot, amely megvilágította milyen a Szentlélek vezetése, beszélgettünk és készítettünk egy plakátot a Szentlélekről. Amikor újra összegyűltünk, a plakátjaink bemutatása után a fiatalokért imádkoztak a csoportvezetők és megragadó volt látni a fiatalokon, hogy ilyenben még nem volt részük, mert az első imára még nem állt fel senki, de miután látták mi ez, már minden következő rövid imára felálltak kifejezvén, hogy értük imádkozunk: Jöjj Szentlélek!

Az ilyenkor szokásos virslis ebéd jó hangulatú elfogyasztása és az eközben vetített előző évek programjain készült fotók megtekintése után a délutáni téma következett: az ifiközi. Bár Krabót Berci és Babos Mica nagyon izgultak, hisz magukról beszéltek – a saját dilemmáikról, a saját ifiközijük alakulásáról, fotókat is hozva a csapatuk életéről –, de nagyon is közel tudták vinni a bérmálkozás előtt álló fiatalokhoz az üzenetüket: a bérmálkozás után irány az ifiközi! Jó arcok és barátságok várnak! A tanúságtételüket követő kiscsoportban a csapatépítő játékok újra kihívás elé helyezték a fiatalokat, hisz nem összeszokott társaságként érkeztek. Feltűnő volt a fiatalok közötti különbség az érdeklődés, a megélt tapasztalatok és az elköteleződés terén attól függően honnan érkeztek.

A napot egy közös szentmisével zártunk, amelyet Serfőző Levente mutatott be és prédikációjában ő is tanúságot tett arról, hogy fiatal korában hogyan kezdett el ificsoportba járni, amelyet aztán egy szombaton sem hagyott ki. A szentmisén a zenei szolgálatot – úgy ahogy egész nap a dicsőítő dalokat – a Lelkes Zeneteam látta el nagyon ügyesen és lelkesítően énekelve.

Ez volt az első ilyen alkalom. Jövőre folytatjuk! Még jobb lesz!

Jöjj, Szentlélek, áradj ki az idén bérmálkozó fiataljainkra!
Jöjj, Szentlélek, újítsd meg az ifjúságpasztorációnkat!
Jöjj, Szentlélek, újítsd meg az egyházmegyénket!

Tóth Zsanett és Gyuris Gellért

Fotó: Kispéter Gábor

Share