Egyéb

Mozgalmas januárral indultunk: Előadás, továbbképzés, Szentségimádás iskolája

Az új naptári évet is számos olyan programmal indítottuk, amelyek segíthetnek katekétáinknak a szakmai, lelki és közösségi fejlődésben. 2019. január 19-én, szombaton került megrendezésre a Kateketikai Iroda két rendezvénye: a délelőtt folyamán Béri László Renátó atya tartott előadást az érdeklődőknek, míg délután az egyházmegye katekétáinak szervezett informatikai továbbképzés utolsó alkalmára került sor. Január 23-án elindult a Szentségimádás Iskolája előadássorozat is, amelynek első előadója Serfőző Levente atya volt.

2019. január 19-én, szombaton délelőtt Béri László Renátó atya tartott előadást a Katolikus Házban “Szemlélődés és az Eucharisztia” címmel. A kármelita atya előadásában a szemlélődés gyakorlatáról beszélt, a jelenlét és éberség fontosságáról a hétköznapok során. Az információs tudás és a tapasztalati tudás kettősségéről az emberek életében, s a kettő közti kapcsolat kiépítésének lehetőségeiről. Az alkalom előkészítette témájában a Szentségimádás Iskoláját, melynek első alkalmát Serfőző Levente atya tartotta január 23-án, a Dóm Látogatóközpontban.

Ugyanezen szombat délutánján gyűltek össze a katekéták a Katolikus Házban, az informatikai képzés harmadik, záró alkalmára. Az első két összejövetelen, a Karolina Gimnázium informatika termében az interaktív tananyagok felhasználásáról, azok elkészítéséről, oktatásban használt lehetőségeiről tanulhattunk. A harmadik találkozóra a hitoktatók konkrét feladatokat hoztak és mutattak be egymásnak, megosztották a tapasztalataikat, ötletekkel lehettek gazdagabbak.

A képzés második felében a közösségi média lehetőségei és veszélyeiről volt szó. Szembesülnünk kell azzal, hogy az iskolában ma már azzal a generációval találkozunk, akik teljesen otthonosan mozognak a digitális eszközök világában, őket már digitális bennszülötteknek hívja a szakirodalom (bővebben: Tari Annamária: Z generáció). Tudomásul kell vennünk, hogyha meg akarjuk őket szólítani, nekünk is alkalmaznunk kell ezeket a csatornákat. A közösségi média meghatározó szerepe vitathatatlan, azonban számos lehetőség és veszély kapcsolódik hozzá; az előnye, hogy megszünteti a térbeli, időbeli korlátokat, segíti a személyes kapcsolattartást, a hátránya viszont, hogy a képernyő elé szegez, sok időt vesz el a mindennapok tevékenységeiből, fontos dolgokat szoríthat háttérbe. Látnunk kell, hogy nagy lehetőséget kínál a kapcsolattartás, megszólítás, motiválás terén, de a veszélyekkel is számolnunk kell: a függőség kialakulásának, a nem a mi preferenciánk szerinti szűrésnek, az adataink kiadásának kockázata folyamatosan fenn áll.

A fiatalok információik, gondolataik jelentős részét a közösségi médián keresztül szerzik, ezért nagyon fontos, hogy az internetes felületen megjelenített posztjaink összhangban legyenek azzal, amit közvetíteni szeretnénk. Egy hitoktató alapvetően a bibliai értékekre szeretné tanítani a fiatalokat, így nagyon nem mindegy, hogy milyen fényképeket közöl magáról, milyen tartalmakat oszt meg, valamint milyen hozzászólásokat enged meg magának. Amennyiben nem ezt képviseli, a fiatal számára hiteltelen lesz, amit mond.

Szó volt még a képzésen a közösségi média  egyéb vívmányairól is, a mémekről. A mém a humorra épít, annak erejével hat. Erre példákat is láthattunk, és az elkészítési módjáról is kaphattunk ismereteket. A délután sok derűvel, a közös tapasztalatok megosztásával telt, és örömmel csodálkoztunk rá az új információkra és lehetőségekre is.

Írta: Szalainé Milasin Katalin, Szűcs Klára

Share