Egyéb

Lezárult az idei Szent Gellért Alkotó- és Rajzpályázat

      Idén immáron negyedik alkalommal szervezte meg a Szeged-Csanádi Egyházmegye a Szent Gellért Alkotó- és Rajzpályázatot. A fiatalok két korcsoportban nevezhettek, a témát pedig – a 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülve – a magyar szentek és boldogok jelentik.

     A diákok az elmúlt évekhez hasonlóan idén is két kategóriában nevezhettek: az általános iskola 1-6. osztályos tanulói magyar példaképeket ábrázoló rajzokkal, festményekkel, vagy egyéb kreatív módon elkészített művekkel nevezhettek, míg a 7.-12. osztályos fiatalok a legnépszerűbb közösségi hálón, a facebookon keresztül alkothattak. Az ötletet a közelgő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus egyik jelképe, a Missziós-kereszt szolgáltatta, amely 2019 nagyböjtjében érkezik a Szeged-Csanádi Egyházmegyébe. A kereszten 20 magyar szent és boldog ereklyéje található, azonban valószínűleg nem mindegyik szentet ismerik egyformán a fiatalok, így azt szerettük volna, hogy a számukra kevésbé ismert szenteket is jobban bemutassák. A gyerekek minimum 2, maximum 4 fős csapatokban nevezhettek, a szakmai felügyeletet pedig hitoktatóik vállalták. A cél az volt, hogy a fiatalok november 13-áig (a magyar szentek és boldogok ünnepéig) minél hitelesebben és kreatívabban felépítsék a választott szent facebook-oldalát. A verseny bírálói az oldal követőinek száma mellett figyelembe vették azt is, hogy mennyire tudták megvalósítani az alábbiakat: milyen lenne ma a boldog/szent profilja, mit tenne ma, milyen híreket osztana meg, mit kedvelne/lájkolna, milyen eseményt szervezne, milyen fényképeket/tartalmakat osztana meg, milyen idézeteket írna ki, és egyáltalán: hogyan lenne jelen a XXI. században, és annak digitális világában? Végül 11 csapat nevezett a versenyre, akik közül négy csapat részesült díjazásban.

     A fiatalabb korosztály csapatai a Pentart cég igazgatója, Holczer György felajánlásából egy kreatív ajándékcsomagot kaptak. A nyertesek egy Ikhthüsz társasjátékot, egy szegedi, a Dómban, a Püspöki palotában és a Szent Gellért Szemináriumban eltöltött élménynapon vehettek részt. Az idősebb korosztály győztes csapata három napos osztálykirándulást nyert Hollókőre, a második helyezett csapat egy belépőt a Mórahalmi Erzsébet Gyógyfürdőbe, a harmadik helyezett csapatok pedig egy Szegedi Bowlingos élménynapra hívhatják meg társaikat.

Share