Egyéb

?A csendből forrásozó élet? – Katekéták nyári lelkigyakorlata Domaszék-Zöldfáson

Egyházmegyénk minden tanévben lehetőséget nyújt katekétáink számára, hogy kiszakadva a rohanó hétköznapokból, kicsit elcsendesedve eltölthessenek néhány napot közösen, amely során ők is tudnak lelkileg töltődni, fejlődni. Nyári lelkigyakorlatunkról katekétánk, Papdi Anikó írt beszámolót.

Egyházmegyénk nyári lelkigyakorlatát az idei évben is a domaszéki csendes tanyavilágban, Zöldfáson tölthettük el 2018. június 18. és 20. között Balcsák Szilárd Atya vezetésével.

Ennek a néhány napnak a fókuszában a csend és a szemlélődés állt. A csend, ami a mai világban lassan ismeretlen, még a pihenés is aktív az okos telefonok között. Szilárd Atya szavaival élve: kicsit meg kell halnia az énnek, hogy teret engedjen Istennek, a másiknak, önmagunknak. És ez sokak számára nehézséget jelent. Mert annyi minden van, és az út ismeretlen. Jézus ebben is példát és irányt mutat nekünk, hiszen több helyen is olvasható a Szentírásban, hogy elvonult egy csendes helyre imádkozni. Az aktív hétköznapok között nem könnyű, talán lehetetlen is ezt a csendet megtalálni, meghallani Jézust, meglátni és meghallgatni a másik embert. Szilárd Atya megmutatta nekünk, hogy nem szükséges a világból kivonulni minden esetben, ahhoz, hogy csend vegyen körül. A sűrű hétköznapok között is megvalósítható gyakorlatokat sajátíthattunk el, hiszen mint annyi mindent, a csendet is gyakorolni kell, hogy hogyan tudom kizárni nemcsak az éppen zajló eseményeket, hanem a háttérben futó gondolatokat, érzéseket, melyek elvonják a figyelmet.

Ehhez nyújt segítséget emberi határaink legyőzése és a szemlélődés. Csak figyelek, anélkül, hogy ítéletet alkotnék, vagy tanácsok ezreivel halmoznám el azt, aki csak arra vágyik, hogy meghallgassa valaki. És miután lecsendesedett bennem minden, meghallhatom Isten hangját, a másik embert, önmagamat. Ezáltal hiteles tanújává válhatok Krisztus Urunknak.

Igazi feltöltődésre volt lehetőség ezen a két napos lelki gyakorlaton, mint katekétának, és mint embernek is. A csend és a nyugalom fogta körbe ezt a kis időt, ugyanakkor a nevetés és a nagy beszélgetések is. Hálás köszönet a Kateketikai Iroda munkatársainak a kiváló szervezésért, jó volt újra találkozni egymással!

Papdi Anikó

katekéta

 

Share