Egyéb

XVIII. Katekumenátus konferencia Mohácson

2018. április 23. és 25. között Mohácson rendezték meg a XVIII. Országos Katekumenátus Konferenciát ?A katekumenátus hatása a plébánia evangelizációs küldetésére? címmel. Egyházmegyénket 3 fő képviselte, az alábbiakban Szabóné Veres Gabriella újszegedi Plébániai újságba írt cikkét közöljük.

“Katekumenátus Konferencia

2018. április 23. és 25. között rendezték meg a XVIII. Katekumenátus Konferenciát Mohácson, melyen Németh Zsuzsival és Thorday Attila atyával volt szerencsém részt venni. A konferencia egyházi és világi személyeknek egyaránt szólt, a résztvevők érdekes előadásokat hallgathattak meg, és műhelymunkákat végezhettek, melyek a plébániák evangelizációs lehetőségeire és tevékenységeire koncentráltak. Közel 100 ember érkezett az ország különböző egyházmegyéiből, köztük papok, hitoktatók, lelkigondozók és egyéb katekumenátussal foglalkozó személyek (mi hárman az újszegedi katekumen-csoportot képviseltük).

A Duna partján fekvő Szent János Hotel és a mellette lévő kis templom tökéletes helyszínéül szolgált az eseménynek. A program a hétfő délelőtti megnyitó liturgiával kezdődött, melyet szünetekkel tagolt előadások követtek. A vacsora után énekes szentségimádással zártuk a napot. Másnap a reggeli misét követően folytatódtak az előadások, majd a hallottakat műhelymunkák során dolgoztuk fel. Páros vagy csoportos beszélgetések folyamán osztottuk meg egymással a tapasztalatainkat, ötleteinket, illetve újonnan szerzett információinkat, benyomásainkat. Többek között összehasonlítottuk az evangelizáció két megközelítési formáját: a bevonzást (amikor az evangelizációs erőfeszítések eredményeként az érdeklődők maguk keresik meg a plébániát), és a kilépést (melynek során az evangelizáló ?szólítja meg? az embereket). Matematikai példákon keresztül ismerhettük meg az evangelizáció és a kapcsolatépítés összefüggéseit, és megláthattuk a plébániákon jelenlévő közösségek működését és fontosságát. A konferencia utolsó napja is hasonló forgatókönyv szerint zajlott.

A katekumenátus szép szimbólumaként jelent meg az aratás az egész esemény alatt.

Szabóné Veres Gabriella”

 

Az eseményről a Magyar Kurír is írt, amely cikket itt érheti el.

Borítókép forrása: Magyar Kurír

Share