Bálint Sándor Emlékverseny 2025
Tisztelt Érdeklődők!
A Szeged-Csanádi Egyházmegye 2021-ben hagyományteremtő céllal indította a vetélkedőt. A cél megismertetni Isten szolgája Bálint Sándor hitvalló életének példáját, másrészt folytatni az ő szellemi örökségét. A Napsugaras Tájház és a Szeged-Csanádi Egyházmegye Kateketikai Intézete a 2024/2025-ös tanévben ismét meghirdeti a Bálint Sándor Emlékversenyt. Ennek szellemében szeretnénk egy közös kutatásra, vetélkedőre és városi kaland játékra hívni a résztvevőket. Célunk, hogy a fiatalabb korosztály is megismerje Bálint Sándor munkásságát, kutatási területeit, és ezáltal a saját lakóhelyének régi és jelenlegi értékeit.
A csapatok létszáma: csoportonként 3 fő és a kísérőtanár.
A verseny témája:
Az idei év tematikájának mottója: “Mindennapi kenyerünket…“
Szeretnénk, ha a résztvevők megismernék és bemutatnák a lakóhelyük népi táplálkozásának hagyományait, a táplálkozás és a vallás összefonódását.
Az emlékversenyt négy korosztályban hirdetjük meg:
– általános iskola 3-4. évfolyamosok számára
– általános iskola 5-6. évfolyamosok számára
– általános iskola 7-8. évfolyamosok számára
– középiskola 9-12. évfolyamosok számára
A versenyen való részvétel regisztrációhoz kötött:
Regisztrálni 2025. március 14-ig lehet ezen a linken!
A regisztráció során a csapatoknak meg kell adniuk a jelentkezéshez szükséges adatokat:
- a csapat neve
- korosztálya, intézmény neve, címe,
- kísérőtanár neve,
- elérhetőségek, telefon, e-mail
A korábbi hagyományoknak megfelelően ebben az évben is 3 fordulóból áll a verseny:
1.forduló: Saját gyűjtőmunka
3-4. évfolyam és 5-6. évfolyam
Évszakok ízei
Feladat:
- A csapatoknak össze kell hasonlítani a 20. sz első felének népi táplálkozását, a mai kor emberének táplálkozásával. A feladat során a résztvevő csapatoknak egy lapbookot kell készíteni, amelyen bemutatják, milyen hagyományos hétköznapi vagy böjti ételeket fogyasztottak régen négy évszaknak megfelelően. Fontos, hogy a csapatok térjenek ki az ételek alapanyagaira, elkészítésének menetére és a fogyasztásának körülményeire (pl. nyáron, ebédre, vagy csak böjti napokon fogyasztották).
- Továbbá a bemutatott ételek közül válasszanak ki a csapatok egyet, és írják le a receptjét, elkészítésének menetét. Az elkészített ételről küldjenek egy fotót is.
7-8. évfolyam és 9-12. évfolyam
Az alábbi témák közül választhatnak feladatot a csapatok
1, Évszakok ízei
Feladat:
- A csapatoknak össze kell hasonlítani a 20. sz első felének népi táplálkozását, a mai kor emberének táplálkozásával. A feladat során a résztvevő csapatoknak egy filmet kell készíteni, amelyben bemutatják, milyen hagyományos, hétköznapi vagy böjti ételeket fogyasztottak régen négy évszaknak megfelelően. Fontos, hogy a csapatok térjenek ki az ételek alapanyagaira, elkészítésének menetére és a fogyasztásának körülményeire (pl. nyáron, ebédre, vagy csak böjti napokon).
- Szólaltassanak meg olyan személyeket, akik még elkészítik ezeket az ételeket.
- Továbbá a bemutatott ételek közül válasszanak ki a csapatok egyet, és írják le a receptjét, elkészítésének menetét. Az elkészített ételről küldjenek egy fotót is.
2, Zarándoklat ételei
Feladat:
- A résztvevő csapatok készítsenek egy prezentációt, milyen ételeket fogyasztottak régen és ma az emberek a zarándoklatok során. Térjenek ki az ételek típusára, fogyasztásának alkalmaira, a hozzájuk kapcsolódó rítusokra.
Tippek a filmhez:
- Kreatív és frappáns videók: (Tipp: Ízőrzők)
- Humoros elemek, zene használata
- Fontos, hogy a kiválasztott étel elkészítésének minden lépése be legyen mutatva
- Szólítsatok meg olyan embereket, akik ma s készítik ezeket az ételeket.
- Meséljetek az étel történetéről, hagyományairól!
- Kóstoljátok meg az ételt a filmben, és mondjátok el a véleményeteket!
Értékelési szempontok:
- Mennyire látványos az összehasonlítása a jelennek és a múltnak.
- Az étel elkészítésének bemutatása.
- Az ételhez kapcsolódó hagyományok ismertetése.
- A leírás tartalmi gazdagsága, források megjelölése.
A beküldött munkákat korosztályonként fogjuk értékelni.
Felhasználható irodalom:
- Magyar Néprajzi Lexikon: táplálkozás címszó (link)
- Bálint Sándor: A szögedi nemzet II. kötet: Táplálkozás és háztartás (link)
- Szigeti Andor: Népi konyha: Tiszán innen-Tiszán túl, Mezőgazda Kiadó 2009.
- települési monográfiák, receptes könyvek pl: Édesanyám emléke…- Endrődi füzetek
A munkákat az alábbi e-mail címre kell elküldeni: bsvetelkedo@gmail.com
Beküldés végső határidő: 2025. április 07. 23:59
2. forduló: online játék
Téma: A nép táplálkozás a paraszti hagyományban
Feladat:
Egy parasztcsalád étkezési szokásait követjük nyomon egy esztendő során: milyen ételeket fogyasztottak, hogyan készítették el őket, milyen eszközöket használtak az ételek elkészítésekor, milyen rítusok kapcsolódtak egy-egy étel elfogyasztásához, hogyan és mikor ettek.
A játék linkjét 2025. április 7-én küldjük ki a résztvevő csapatoknak, továbbá elérhető lesz a tájház facebook oldalán. A játékot 2025. április 16. 23:59-ig kell a csapatoknak végigjátszaniuk. A játék semmilyen előismeretet nem igényel. A megoldást az adott email címre kell beküldeni.
3. forduló: városi kalandjáték
“Mindennapi kenyerünk” -furfangos és kreatív játékok, élő történelem a kenyér készítésével és fogyasztásával kapcsolatosan.
Időpont: 2025. május 9. 10.00-14.00
Tervezett helyszínek: Móra Ferenc Múzeum, Somogyi Könyvtár, Gál Ferenc Egyetem, Szegedi Dóm Látogatóközpont, Agóra, SZTE Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszék, Szent József Jezsuita Templom.
A verseny eredményhirdetésének tervezett ideje és helyszíne: 2025. május 09. 14.00 óra, Szegedi Dóm Látogatóközpont (megvendégeléssel egybekötve).
Esetlegesen felmerülő kérdéseikkel forduljanak bizalommal hozzánk.
A sikeres közös munka reményében maradunk tisztelettel:
Kulik Melinda
Napsugaras Tájház
e-mail: szegedalsovarosi.tajhaz@gmail.com
tel: +36-20-501-2822
Vargáné Bögi Veronika
Szeged-Csanádi Egyházmegye Kateketikai Intézete
e-mail vargane.bogi.veronika@kateketa.hu
tel: +36-20-823-0122