Egyéb

Adventre készült az Egyházmegyénk

2017 decemberében egyházmegye-szerte több iskolában és plébánián is Adventi lelki napokat tartottak hitoktatóink és papjaink, segítve ezzel a fiatalok lelki készületét Krisztus születésének ünnepére. Az alábbiakban a Kateketikai Iroda által is levezetett három lelki napról, valamint az eleki plébánián tartott lelki napról közlünk képes beszámolót – utóbbit ezúton is köszönjük Máté János atyának.

 

Kétsoprony, Telekgerendás, Balástya, Mórahalom

Az elmúlt tanévek gyakorlatának megfelelően 2017 adventben is vállalkozott lelki napok levezetésére a Irodánk, amely a Kateketikai Iroda munkatársai, az Ifjúságpasztorációs Iroda (IPC) pasztorális munkatársai, valamint a szegedi Gál Ferenc Főiskola hittanár szakos hallgatóinak bevonásával valósult meg. Nagy örömmel vettük, hogy idén is rengeteg iskola és plébánia jelezte, hogy szeretettel látnának minket, a munkatársak és a hallgatók terhelhetőségét figyelembe véve végül 3 napot tudtunk elvállalni, így 2017. 11. 28-án Kétsopronyban és Telekgerendáson, 11. 30-án Balástyán, 12. 11-én pedig Mórahalmon töltöttünk egy napot a fiatalok körében.

A lelki napok szervezését kiemelten fontosnak tartjuk, mert így amellett, hogy a fiatalok lelki elmélyülését és -épülését segíthetjük, az Iskola/Plébánia és a Kateketikai Iroda kapcsolatépítése mellett a főiskola hallgatói is remek gyakorlati lehetőséghez jutnak. A három nap során munkatársaink a főiskola 10 hallgatójával, valamint az Ifjúságpasztorációs Iroda munkatársaival több, mint 500 gyermek számára tartottak lelki felkészülést az adventi időszakra, amelynek elemei voltak a jóízű és tartalmas beszélgetések, a közös témakifejtések, az elmaradhatatlan játékok, különböző kézműves feladatok és a közös éneklés is.

 

?Mini-munkatársakat keresünk!? – Eleki lelki nap

Ezzel a vezérgondolattal látott neki a szervezésnek az Eleki Sarlós Boldogasszony Plébánia három hitoktatója, karöltve Lőkösháza, Kétegyháza, Dombegyház és Kevermes hitoktatóival, hogy Advent második vasárnapját megelőző szombatra megszervezzenek egy kisebb körzeti hittanos találkozót. A hat hitoktató Máté János atyával együtt többször találkoztak az eleki közösségi házban, megtervezték a találkozót és kiosztották a feladatokat. December 10-én, szombaton délután kettő órára jöttek a gyerekek, és elkezdődött a találkozó. János atya köszöntötte a gyerekeket és a felnőtteket, elmondta, hogy mi célból is vannak ott. A rövid köszöntés után a gyerekek adventi kézműves munkálatokba kezdtek, négy munkaállomáson alkothattak szebbnél szebb dolgokat, amelyeket hazavihettek. A legtöbb gyermek nem csak önmagának, hanem a testvéreknek, szülőknek, de volt, aki a nagymamának is készített valami kis ajándékot. Ezután a házigazda a kisterembe hívta a gyereksereget, ahol körbeültek és beszélgettek. Mindenki elmondhatta, hogy mit készített, kinek készítette, hogy érezte magát, és együtt imádkoztak. Mialatt János atya és a gyerekek a kis teremben voltak, a felnőttek átrendezték a nagytermet, és felkészültek az agapéra. A gyerekek örömmel fogadták a sok finomságot. Este öt óra után a vendégek elköszöntek és hazamentek.

A következő interjú Máté János atyával készült:

  • A házigazdát kérdezem: mit takar a vezérgondolat?
  • Igazából egy komolyabb, nagyobb körzeti hittanos találkozó volt a cél. Ugyanakkor be kellett látnunk, hogy az időjárás már nem alkalmas erre, megcsúsztunk az egésszel, mindez csak tavasszal jöhet létre. Arra gondoltunk, hogy szervezünk egy előtalálkozót. Így találtam ki, hogy a hitoktatók hívjanak meg osztályonként, hittancsoportonként, teljesen szabadon 1-1 hittanos gyereket, akit arra kérek fel, hogy legyen ?mini-munkatársunk? a tavaszi nagy találkozó szervezésében.
  • Szép számmal voltak gyerekek.
  • Istennek hála! Összességében 37 gyermek jött el. Eredetileg 3 – 8 osztályosoknak szólt a meghívás, de becsöppent egy elsős és három másodikos is. Nagyon jó, hogy jöttek! Egy jelzésnek vettem a Jóisten részéről, hogy a kicsiket se hagyjuk ki. Elekről tizenketten, Kétegyházáról ketten, Lőkösházáról hárman, Dombegyházról hét gyerek, és végül, de nem utolsó sorban Kevermesről tizenhárman voltak a Szent Orsolyások. Mindez mellé tizenegy felnőtt volt: hat hitoktató, három édesanya, egy pedagógus kolléga és jómagam.  
  • Végül is mi lesz a ?mini-munkatársak? dolga?
  • Arra kértem a gyerekeket, hogy ők legyenek azok, akik hittanos társaik körében hírül adják a majdani tavaszi találkozót. Gábriel főangyalt hoztam nekik történetként, hogy amint ő is hírvivő volt, így ők is legyenek hírvivők társaik körében. Sőt, bátorításként egy versenyt is meghirdettem, mégpedig azt, hogy az a kis hírvivő mini-munkatárs, aki a legtöbb hittanos társát elhívja tavasszal, ajándékot kap.
  • Vállalták a felkérést?
  • Igen! A találkozó elején elmondtam mindenkinek, hogy miért vannak itt, mire szeretném meghívni őket. Azt kértem, hogy miközben alkotnak az adventi műhelyben, gondolkozzanak ezen, beszélgessenek erről egymás közt, hogy vállalják-e ezt a felkérést. A műhely után körbeültünk, és beszélgettem a gyerekekkel. Mind a harminchét gyerek vállalta, hogy hírvivő lesz, a megszervezésben és a majdani találkozó munkálataiban is részt akarnak vállalni. Boldog vagyok, hogy ez a válaszuk! Mindenért hálás vagyok az Úr Jézusnak! Mindenért! Nagyon hálás vagyok a segítőimnek, nélkülük nem sikerült volna! Köszönet az eleki hívő közösségünknek a sok sütiért! Ugyancsak köszönetemet szeretném kifejezni a gyerekeknek, hogy eljöttek, és szüleiknek, hogy elengedték őket.
  • Mikor és milyen lesz a tavaszi hittanos találkozó?
  • Még nem tudom, hogy mikor lesz, de azt szeretném, ha maradandó élmény lenne a gyerekeknek. Többek közt szeretném felkérni az eleki kisebbségi önkormányzatokat, hogy a tavaszi találkozó egy ? egy állomásaként, mutassák be a gyerekeknek azt a kultúrát, szellemiséget, amit képviselnek. Remélem, igent mondanak majd a felkérésre. Azon is gondolkodom, hogy Gyula és Békéscsaba hittanosaira is kiterjesztjük a meghívást.
  • Köszönöm János atya, és sok kegyelmet a tavaszi találkozóhoz!
  • Én köszönöm! Pax et bonum!

Írta: Seraph

Az eleki lelki nap képei:

Eleki hittanos találkozó 10

kép 1 / 18

A balástyai és a mórahalmi lelki nap képei:

10

kép 1 / 18

Share