Egyéb

A hittanóra egy kis sziget a gyermek számára – Vendégünk: Dancsiné Hudák Ágnes

2017 szeptemberében induló sorozatunkban egyházmegyénk katekétáit szeretnénk bemutatni, akik személyes írásukon keresztül mesélnek arról, mit is jelent számukra hitoktatónak lenni. Következő vendégünk Dancsiné Hudák Ágnes kiszombori és szegedi hitoktató volt, aki a katekétaság örömei mesélt arról is, hogy egy meghívásnak köszönhetően indult el a hitoktatói pályán.

Dancsiné Hudák Ági vagyok. Az idei, 2018/2019-es tanév az ötödik évem, amelyet hitoktatói szolgálattal töltök Kiszomboron, illetve most második éve néhány órában Szegeden – ahol a férjemmel lakom – is tanítok.

Hivatásom úgy kezdődött, hogy latin szakos bölcsészként nem találtam a helyem egészen addig, amíg Varga Attila atya egy augusztusi napon nem kérdezte meg, hogy lenne-e kedvem segíteni a hitoktatásban Kiszomboron. A döntést gyorsan kellett meghoznom és két héttel később már az iskolában a gyerekek előtt találtam magam, illetve a Gál Ferenc Főiskola hittanár-nevelőtanár levelezős képzésén. Pedagógusi tapasztalatok híján elég nagy feladat volt számomra a hitoktatás. A Szentlélek segítségén kívül az addigi élettapasztalataimra támaszkodtam, melyeket sok évi cserkészkedés, egyházi iskola és egyházmegyei táboroztatásban való részvétel adott. A másik nagy segítségem és támaszom a mentor programon keresztül Vera néni (Böginé Barna Veronika), aki egy igazi áldás az életemben; nagyon sokat tanultam Tőle szakmailag és emberileg is. Az évek alatt sok segítséget kaptam a Kateketikai Iroda által szervezett szakmai és egyéb programokon is.

Általános iskolai korosztállyal foglalkozom, akik közül különösen az alsó tagozatosok állnak közel hozzám. Szeretem, ahogy ők tudnak lelkesedni és megvan bennük az az igazi gyermeki szeretet és őszinteség.

Attila atyával jól tudunk együtt dolgozni és a kiszombori iskolában is jó kapcsolat alakult ki a vezetőséggel, és a pedagógusokkal is. Ez nem volt nehéz, mivel én Kiszomborra is hazamegyek, hiszen onnan származom. A szegedi hitoktatás egy új kihívás volt, de azt is szeretem, főleg ha az embernek jó kollégái vannak.

Sok nehézséggel találkozom és mindig elszomorít, hogy milyen különösen nehéz sorsa van némely gyermeknek. Fontosnak tartom, hogy a hittan óra egy kis sziget, egy kis töltődés legyen a gyermekek számára. Remélem, hogy Isten kegyelméből életpéldámon keresztül minél több gyermeket, szülőt, pedagógust, felnőttet közelebb tudok vinni Isten szeretetéhez.

Share