Egyéb

Vegyük észre, hogy minden Róla szól! – Vendégünk: Márton Gábor

2017 szeptemberében induló sorozatunkban egyházmegyénk katekétáit szeretnénk bemutatni, akik személyes írásukon keresztül mesélnek arról, mit is jelent számukra hitoktatónak lenni. Következő vendégünk Márton Gábor mórahalmi hitoktató volt, aki “izgalmas pillanatai” mesélt arról is, hogy szerinte mivel lehet eredményt elérni a hitoktatásban.

Nevem Márton Gábor, Mórahalmon óvodától 5. osztályig három intézményben foglalkozom hitoktatással, főállásban pedig hatgyermekes édesapa vagyok. Mivel mindezek mellett igen sok szabadidőm marad, én szerkesztem a városi újságot is, illetve a helyi nagycsaládos egyesület vezetését is ellátom. (Néha szoktam aludni is… 🙂 )

Gyerekkoromban nagyon jó hittanáraim voltak, a mai napig szeretettel emlékszem vissza rájuk, talán az ő példájuk is segített, hogy ? ugyan nagy kitérők után, de ? végül erre a pályára kerültem. Sokfelé dolgoztam korábban, de minden tapasztalat, amit másutt szereztem, jól felhasználható a tanításban. Azt szeretem a hittan-oktatásban, hogy gyakorlatilag bármilyen témával indulhat az óra, mert mindenben könnyen fel tudjuk fedezni a Jóisten szeretetét, gondoskodását ? éppen ezért gyakran kezdődnek teljesen kötetlen beszélgetéssel a foglalkozásaim.

Vegyük észre, hogy minden Róla szól! ? szoktam mondani.

Gyakran adódtak izgalmas pillanataim az elmúlt évek során, pl. a hittanári mellett egy tanítói és egy kommunikációs diplomával is a zsebemben nagy nyugalommal vállaltam el az óvodai hitoktatást, ahol aztán pillanatok alatt rájöttem, hogy ez mennyire más műfaj? Vagy furcsa érzés volt megélni, hogy évek kellettek ahhoz, hogy a legtöbb pedagógus partnernek, a legtöbb szülő pedig nevelőnek fogadjon el. Sokat segít, hogy a saját gyerekeim is ahhoz a korosztályhoz tartoznak, amit tanítok, így az otthonról hozott játékélmények és bevált ötletek nagyobb körben is jól hasznosíthatók. Nagy tapasztalat az is, hogy bármennyit beszélhetünk és bármit tehetünk, a személyes példa az egyetlen, amivel ebben a szakmában (is) eredményt lehet elérni.

Nagyon büszke vagyok tanítványaim hittanverseny-eredményeire, az évek óta teltházas nyári táboraink kiváló hangulatára, de leginkább arra, amikor egy-egy szülőtől visszahallom, amit a kicsiknek tanítottam. Külön öröm, ha látom, hogy a legkisebbeken keresztül tudunk misszionálni a családokban. Jó érzéssel gondolok arra, hogy összefogással mennyi jó ötletet sikerült elindítanunk és életben tartanunk a helyi egyházközségben: van családi napunk, ökumenikus istentiszteletünk, zarándoklataink, templomtörténeti kiadványunk is. Rendkívül hálás vagyok a kollégáimnak, akik rugalmasságukkal, támogatásukkal segítik munkámat ? legyen szó akár egy hirtelen óracseréről vagy egy szakmai, adminisztratív probléma megoldásáról.

Bibliai vezérfonalként két mondat jár előttem ??Ne aggodalmaskodjatok!? és ?Veletek vagyok minden nap? ?, de azt hiszem, ez a kettő végső soron ugyanarról szól. Ha csak ennyit át tudok adni a gyerekeknek, már nem voltam itt hiába.

 

Share