Egyéb

Cserkészként hitoktatni – Kószó Kristóffal beszélgettünk

2017 szeptemberében induló sorozatunkban egyházmegyénk katekétáit szeretnénk bemutatni, akik személyes írásukon keresztül mesélnek arról, mit is jelent számukra hitoktatónak lenni. Következő vendégünk Kószó Kristóf szegedi hitoktató volt, aki nehézségei mellett mesélt arról is, hogy cserkész mivolta miként segíti a hitoktatásban.

Kószó Kristófnak hívnak, és a szegedi Gregor József Általános Iskolában vagyok hitoktató az Újszegedi Árpád-házi Szent Erzsébet Plébánia megbízásából. Az iskolában az elsősöktől egészen a hetedikes korosztályig foglalkozom a gyerekekkel.

Számomra nehézséget okozott az a munkahely-váltásom; a főiskolán még 2007-ben végeztem, de egészen 2016-ig nem tanítottam iskolában. Bár cserkészként folyamatosan foglalkoztam a gyerekekkel, egy iskolában tanítani teljesen más jellegű tevékenység, hiszen az iskolákban a gyerekek egy része nem a saját elhatározásából jár hittanórára. Vissza kellett illeszkednem az iskolai környezetbe, de ebben nagyon sokat segített nekem a tavalyi tanévben a katekéta mentorom: Gábor Tamás.

Nagy ajándék számomra, hogy az egyik magatartási problémákkal küzdő srác hittanórán meglepően összeszedett tud lenni, és nagyon jó kérdéseket szokott feltenni. Már több gyerek jelezte felém, hogy a hittan az egyik kedvenc tantárgya, és kicsit el szokott keseredni, amikor elmarad az óránk a munkanap áthelyezések, vagy más okok miatt. Szintén jó élmény volt, amikor az egyik elsőáldozási felkészítő alkalom nagyon megérintette az egyik fiút, és miséről kifelé jövet újságolta anyukájának, hogy mi volt, ami nagyon tetszett neki.

Cserkész vagyok, ezért nagyon szeretek a természetben járni-kelni. Amikor a táborok alkalmával, kint vagyunk az erdőben, akkor jó érzés Isten teremtett világában létezni, mindig öröm számomra, amikor itt közös erővel felépítjük a táborunkat. Eredménynek érzem a hitoktatásomban, hogy jó viszonyt sikerül kialakítanom a gyerekekkel, úgy hogy hetente csak egyszer találkozunk. Ha vannak nehézségek is egyes órákon, törekszem arra, hogy akkor is jó viszonyban érjen véget a foglalkozás.

Úgy érzem hitoktatóként és cserkészként arra kell törekednem, hogy a gyerekek jó keresztények és hasznos tagjai legyenek a társadalomnak.

Share