Egyéb

Költő, kézilabdaedző és katekéta – Jenei Norberttel beszélgettünk

2017 szeptemberében induló sorozatunkban egyházmegyénk katekétáit szeretnénk bemutatni, akik személyes írásukon keresztül mesélnek arról, mit is jelent számukra hitoktatónak lenni. Következő vendégünk Jenei Norbert balástyai hitoktató volt, aki hitoktatói hitvallása mellett mesélt arról is, hogy milyen kreatív – és karitatív – tevékenységekkel foglalkozik még.

Jenei Norbert vagyok, 2004 szeptembere óta hitoktatóként szolgálok egyházmegyénkben. Először Kisteleken és Ópusztaszeren kezdtem a hitoktatást, majd 2006-ban Balástyán is lettek óráim, és pár évig e három településen egyszerre tanítottam, 2013 óta azonban csak Balástyán tanítok hittant.

Kezdő tanárként nagyon sok embertől kaptam segítséget, akik a hivatásom elindulásánál támogattak, mellettem álltak, különösen is sok köszönettel tartozom Gyulay Endre püspök atyának, Laczkó Ferenc atyának, Suller Melinda SJC nővérnek, Pótári Misának, Vargáné Bögi Veronikának, Zólyomi-Katona Theodórának, Katona Attilának, Serfőző Levente atyának, valamint Forgó Miklós atyának. 
Pályám kezdete óta nagyon fontosnak tartom a legelesettebbek, legszegényebbek támogatását, a velük való foglalkozást. Valahogy mindig úgy alakult, hogy a legjobban rászorulókkal hamar megtaláltam a közös nevezőt. Lelki példaképként Kalkuttai Szent Teréz Anya és Böjte Csaba testvér áll régóta előttem, az ő életük és munkásságuk rendkívüli módon inspirál.
Ennek megfelelően a tanítás mellett fontosnak tartom a karitatív tevékenységeket is, ruhát, élelmiszert, játékot gyűjtünk a rászorulóknak és azt szét is osztjuk, időseket is látogatunk, hittanos műsorokat adunk elő nekik. Ezen tevékenységekbe a tanítványaimat is be szoktam vonni, és nagyon jó érzés látni, hogy ezek által Krisztus szeretetét tevékeny módon élik meg.

Sok tábort és kirándulást, hittanos napot és találkozót szerveztem már eddig, sok helyen jártam Európában és Magyarországon is.
A hitoktatás mellett óraadóként magyar nyelvtant és irodalmat is tanítok, és emellett még kézilabda edzőként is tevékenykedem. Két kötetes költő vagyok, vezetem a Kisteleki Költőklubot, számos helyre eljárok költőtársaimmal fellépni és a versek szeretetét átadni.
Gyerekkorom óta több minden érdekel, sok mindent csinálok: kézilabda, kosárlabda, hosszútávfutás, írás, festés, színjátszás, kórusban éneklés, gitározás.

A hitoktatásban fontosnak tartom azt, hogy színes személyiségemet minél inkább bele tudjam vinni az órákba, és ezáltal is még több gyermeknek tudjam megmutatni Isten végtelen szeretetét.

Hiszem azt, hogy ez a sokféle tudás, szerteágazó érdeklődés segít abban, hogy még inkább valódi szolgálatként éljem meg hivatásomat. Sokszor érzem azt, amit a legkedvesebb szentírási szakaszom üzen nekem:
?Élek én, de már nem én, hanem Krisztus él énbennem? /Gal 2,20/

Share