Egyéb

Hagyjuk egy kicsit dolgozni a Szentlelket is – Bemutatkozik Vargáné Ábrahám Ildikó

2017 szeptemberében induló sorozatunkban egyházmegyénk katekétáit szeretnénk bemutatni, akik személyes írásukon keresztül mesélnek arról, mit is jelent számukra hitoktatónak lenni. Következő vendégünk Vargáné Ábrahám Ildikó röszkei hitoktató volt, aki mindennapos tanítási elvei mellett arról is beszélt, milyen élményekből tud erőt meríteni ehhez az igazán nem egyszerű feladathoz.

Vargáné Ábrahám Ildikónak hívnak, szülőfalumban, Röszkén nőttem fel, és jelenleg is itt élek férjemmel, valamint 3 gyermekemmel. Itt kapcsolódtam be már kisgyerekként Kartal József atya kezei alatt az egyházközség életébe, és ma is itt dolgozom. Mivel ez egy kis közösség, és ketten vagyunk hitoktatók, átjárok Mórahalomra is tanítani.

Jelenleg ovisok és általános iskolások körében tanítok hittant. Szeretem a kisebb korosztályok ragaszkodását, gyermekes megnyilvánulásait, és örülök, ha a nagyobbak meg tudnak egy kicsit nyílni, és őszintén, kötetlenül mernek beszélgetni a vallásról, vagy a számukra fontos kérdésekről. Természetesen az egyik legnagyobb nehézség, hogy pályám kezdete óta egyre gyorsabban fejlődik a világ, a gyerekek érdeklődési köre egyre szerteágazóbb, és nagyon nehéz lépést tartani velük ebben a rohanásban. Ezzel azt hiszem, nem vagyok egyedül, mindenki megtapasztalja. Ilyenkor szokott eszembe jutni az, amit egy alkalommal Liszkai Tamás atya mondott:

“Hagyjuk egy kicsit dolgozni a Szentlelket is”

Úgy gondolom, hogy nem tudunk mindent egymagunk megoldani, mert mi is csak eszközök vagyunk Isten kezében. Óriási élmény számomra, amikor a kezeim között lévő gyerekek eljutnak egy-egy szentségig, és ott lehetek velük, amikor kiszolgáltatják azokat számukra. Ilyenkor mindig érzem, hogy valami fontos dologban volt részem. Nagy erőt ad az is, amikor szervezünk egy-egy programot (például Szent Antal-hét családi napja vagy kulturális műsora, nyári hittantábor, temetőtakarítás halottak napja előtt), és minden évben vannak érdeklődő fiatalok.

Természetesen ezt a munkát nem lehet egyedül végezni. Jó érzéssel tölt el a családom támogatása, a plébánosaim bizalma és a kollégáim segítsége.

 

Share